Προσοχή, τα παρακάτω δεν τα γράφω για να πείσω να ψηφίσετε δράση, γράφω γιατί δεν προσπάθησα καν να πείσω κάποιον.
Αφιερωμένο στους φίλους μου
Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να πω στους φίλους μου για τη δράση αλλά ένιωθα ανίκανος να εξηγήσω (πόσο μάλλον να πείσω) τι είναι η δράση. Η αδυναμία μου αυτή εν μέρει οφείλεται στην από πριν σιγουριά μου ότι δεν θα θέλουν ν' ακούσουν και το χειρότερο θα τ' ακούσω κι από πάνω. Και δεν έχω άδικο, υπάρχουν φίλοι που μόλις πάω να τους αναφέρω κάτι ας πούμε που είπε ή έγραψε ο κύριος Ν. Δήμου κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά. "Mας έπρηξες μ' αυτόν τον Δήμου, έλεος." "Τον ξέρεις;" "Ναι, ένας δημοσιογράφος είναι που δεν τον ξέρει κανένας." (Τόσα ξέρεις τόσα λες).
Το να συζητήσω πολιτικά με τους φίλους μου είναι επιστημονική φαντασία, παπαγαλάκια της TV οι περισσότεροι (κι εγώ μαζί, των blogs) που να βγάλουμε άκρη. Υπάρχει τρομακτική αδιαφορία και φυσικά αμάθεια και πολλή ημιμάθεια (κι εγώ μαζί). "Ο Μάνος που έχει φτιάξει τόσα κόμματα." "Μα, δεύτερο κόμμα είναι." "Α, ναι; Νόμιζα περισσότερα." Και το κόμμα δεν είναι του Μάνου, 3 άνθρωποι το φτιάξαν, και ούτε εμένα μ' άρεσε που μπήκε ο Μάνος επικεφαλής του ψηφοδελτίου αφού οι Έλληνες δεν τον έχουν σε εκτίμηση (έχουν σε πολύ καλύτερους). Στην Ελλάδα όλα είναι παρεξηγημένα, η λέξη φιλελέυθερος, ο Μάνος, ο οποίος είναι ένας που τη μια πάει στη ΝΔ, μετά κάνει τους Φιλελεύθερους, τους διαλύει, πάει στο Πασόκ και τώρα πάλι κόμμα. Έτσι λένε όλοι, έτσι θα' ναι. Τι να ανταπαντήσω μετά εγώ στο ατράνταχτο αυτό επιχείρημα; Αλήθεια πόσοι άκουσαν ποτέ το Μάνο σε μια συνέντευξη να μιλάει γι' αυτά και να εξηγεί (για τις λεγόμενες κατηγορίες). Ελάχιστοι. Καμία αλλαγή ιδεολογίας. Ήταν και είναι φιλελεύθερος. Να μην μπω σε λεπτομέρειες (σας βλέπω ήδη να βαρεθήκατε) για το πως συνεργάστηκε με το Πασόκ ή για τα έργα που 'χει κάνει στην Ελλάδα, που κανένας, πλην Σημίτη στα εγκαίνια της Αττικής Οδού, δεν του αναγνωρίσε.
Πως λοιπόν να εξηγήσω σε κάποιον γιατί υποστηρίζω τη δράση αν η συζήτηση είναι απ' την αρχή καμμένη; Δεν είμαι και κανένας δεινός ρήτορας. Οπότε όσο κι αν θέλω να βοηθήσω, δεν μπορώ παρά μόνο με την ψήφο μου.
Υποστηρίζω τη δράση γιατί εμπιστεύομαι τους ανθρώπους της, βλέπουν μια Ελλάδα να καταστρέφεται και τρέχουν να τη σώσουν. Είναι οι πιο πολλοί άνθρωποι επιτυχημένοι και αυτοδημιούργητοι (κι όχι παιδιά κι ανήψια...), ανάγκη από λεφτά δεν έχουν για να τα πάρουν απ' τους πολίτες. Πολλοί έχουν διαφορετική ιδεολογία αλλά συμφωνούν στα βασικά, πιστεύουν στην ελευθερία του ατόμου μες στην κοινωνία και σε μια κοινωνία που θα σέβεται το άτομο (θεωρητικό αλλά πόσο ισχύει σήμερα;). Με την διακήρυξη της δράσης συμφωνώ, αν έχετε λίγο χρόνο ρίξτε μια ματιά.
Κι ένα σχόλιο για την αποχή των εκλογών. Γιατί ήμουν εναντίον (πριν 2 χρόνια ήμουν υπέρ, οι απόψεις να αλλάζουν όμως). Διότι πολύ απλά αν όλοι αυτοί που απείχαν θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση είχαν πάει να ψηφίσουν "μικρά" ή "πολύ μικρά" κόμματα, το μήνυμα θα ήταν ισχυρότερο (δείτε τώρα πως το ερμήνευσαν) και πιθανότατα ο κ. Πλέυρης δεν θα ήταν σήμερα ευρωβουλευτής.
Ολες οι χώρες του Θεού
3 days ago
4 comments:
Στο τελευταίο σου point συμφωνώ απόλυτα. Δεν δέχομαι ότι αποχή απ'τις εκλογές είναι "άποψη". Βαρεμάρα είναι και αδιαφορία. Εγώ θα το πάω κι ένα βήμα παραπέρα. Δεν ψηφίζουμε για να στείλουμε μηνύματα. Μηνύματα στέλνουν και τα κινητά. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε αντιπροσώπους. Κάπου το χουμε χάσει το νόημα των εκλογών. Εμείς τους βγάζουμε, κανείς δεν βγαίνει από μόνος του. Για μένα όποιος δεν ψηφίζει δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτήρεται για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Όσο για την Δράση, δεν με πείθεις ακόμα Ζ.
Ευχαριστώ για το σχόλιο βικι εξαρτημένος.
Για την αποχή συμφωνούμε λοιπόν. Από που όμως να συμπεράνω ότι διαφωνούμε για τη δράση; Και πότε προσπάθησα να σε πείσω;
Στο κείμενο γράφω για την αδυναμία να αρχίσω μια συζήτηση για τη δράση και γιατί την υποστηρίξα στις εκλογές. Δεν έγραψα μια σειρά από επιχειρήματα για να πείσω. Θα' θελα βέβαια να γίνει αυτή η συζήτηση και στο τέλος ίσως με πείσεις εσύ κι αλλάξω εγώ γνώμη.
Αν όντως είσαι πρόθυμος να μάθεις για τη δράση μπες στο site της www.drassi.gr
Αντιστρέφω τη διαπίστωση του φίλου βίκι εξαρτημένου: Συγχαρητήρια για όσους ψήφιζαν τόσα χρόνια και μπορούν και διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η χώρα αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Και τα προβλήματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη. Απλά διογκώθηκαν κυρίως με την διακυβέρνηση Παπανδρέου, οξύνθηκαν με την κακή σημιτική διαχείρηση καιτις οικονομικές αλχημείες. Ας μην αναφέρω την καραμανλική λαίλαπα.
Η αποχή είναι ανευθυνότητα. Ε τότε και η συμμετοχή είναι συνυπευθυνότητα.
Προτιμώ να θεωρούμαι ανεύθυνος παρά συνυπεύθυνος σε αυτά.
Αυτοί που ψήφιζαν το Τσοβόλα δώστα όλα είναι συνυπεύθυνοι. Αυτοί που ψήφισαν τα θα θα του 2004 είναι συνυπεύθυνοι.
Φίλοι μου φέτος πιθανόν να παρουσιαστεί έλλειμα 6% επι του ΑΕΠ. Ενώ το χρέος θα επεκταθεί φτανοντας το 110% του ΑΕΠ. Με λιγα λόγια όσα λεφτά βγάζω, τόσα και άλλα τόσα χρωστώ. Πραγματικά λεφτά. Όχι μονοπολη. Αυτή η κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα σημαίνει ένα πράγμα. Χρεοκοπία. Και ο Γιωργάκης ακόμα μιλάει για παροχές, κανένα σχέδιο. Και ο Κωστάκης πανικόβλητος ψάχνει για φοροελαφρύνσεις, κανένα σχέδιο.
Τι να ψηφίσω;
Φίλοι εγώ εδώ στη ξένη χώρα δίνω 100 ευρώ το μήνα για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας. Χωρίς παράπονο διότι ξέρω ότι πάντα θα έχω ποιοτική δωρεάν περίθαλψη. Φίλοι εδώ στη ξένη χώρα πληρώνεις 1000 ευρώ για δίδακτρα στο πανεπιστήμιο. Με αυτά τα λεφτά μπορείς να νιώθεις περίφανος διότι απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα σύγχρονου άρτια εξοπλισμένου πανεπιστημίου ενώ και ένα ποσό από αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη διδάκτρων φτωχότερων από εμένα φοιτητών.
Τι υποχρεώσεις έχουμε ως πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας; Κάναμε ποτέ την αυτοκριτική μας;
Είμαστε καπιταλιστική χώρα. Όχι σοσιαλιστική.
Θέλουμε Δωρεάν Παιδεία, Υγεία,φοροελαφρύνσεις, Συντάξεις, επιδόματα.Ωραία.Με ποια λεφτά; Ένας Μάνος να ψελλίσει αυτά τα ερωτήματα,θα τον σταυρώσουν οι ψηφοφόροι.Ούτε θέλουμε να ακούσουμε για υποχρεώσεις. Ακούμε για παροχές και ηδονιζόμαστε. Και ψηφίζουμε: Κάθε παροχή και μια ψήφος.
Μου μιλατε για ψήφο στα μικρά κόμματα. Μήπως αν ψηφίσω ΣΥΝ θα αλλάξει κάτι; Απόδειξτε μου και θα τους ψηφίζω μια ζωή.
Η Δράση θα γίνει δράση όταν θα φύγει από τα "πρέπει" (όπως διατυπώνονται στην ιστοσελίδα της) και περάσει στα "πως".
Μεχρί τότε επιτρέψτε μου να απέχω.
Φίλε παρείσακτε,
δεν νομίζω ότι εμείς που ψηφίσαμε μικρά κόμματα είμαστε συνυπεύθυνοι ούτε κι εσύ που απείχες ανεύθυνος. (Όπως μου 'χες πει κάποτε το πιο ασήμαντο πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας είναι να ψηφίζουμε). Και οι 2 έχουμε τη συνείδηση μας καθαρή.
Δεν εννοούσα στο post ότι έπρεπε να ψήφιζες πασοκ-νδ-σύριζα-δράση. Υπήρχαν 23 ψηφοδέλτια, αν ο κόσμος της αποχής πήγαινε και ψήφιζε κυνηγούς ας πούμε (1,26 πήρε), τότε πες μου τι μπάχαλο θα γινόταν με τα ποσοστά των "μεγάλων" και του Καρατζαφέρη και ποιοι θα βγαίναν ευρωβουλευτές;
Θα 'ταν ηχηρότερο το μήνυμα, τώρα σου λενε οι 2 μεγάλοι "έλα μωρέ τώρα, σε μας θα γυρίσουν πάλι, πάλι σε μας θα' ρθουν να ζητάν ρουσφέτια" κάπου το διάβασα αυτό. Ενώ αν ο κόσμος έριχνε την ψήφο του αλλού, προσωπικά νομίζω πως η κυβέρνηση θα ήταν πιο προβληματισμένη σήμερα. Όσο για το ρουσφέτι και το χρέος γράφει ο κ. Μανδραβέλης "Κακά τα ψέματα. Ενα μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης πολιτικοποίησης των Ελλήνων είχε να κάνει με την πελατειακή σχέση: «Στήριξε τώρα το κόμμα, για να σε βοηθήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση». Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί για καθαρά οικονομικούς λόγους: το κράτος πλέον δεν μπορεί να ικανοποιήσει την πελατεία του. Η κυβέρνηση έκανε φιλότιμες προσπάθειες να συντηρήσει αυτό το μοντέλο (γι' αυτό και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη), αλλά είναι εμφανές ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Αυτό το κατανοούν όλο και περισσότεροι, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η πολιτική συμμετοχή, αλλά και ο δικομματισμός. Το μεγάλο κράτος κρατούσε πολλούς στο μαντρί της πολιτικής και στα επιμέρους μαντριά των δύο μεγάλων κομμάτων." http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3253:2009-06-10-08-35-10&catid=66:2008-09-01-08-36-20&Itemid=88
Όσον αφορά στη δράση, σε πληροφορώ πως ο κ. Μάνος είναι εκτός κοινοβουλίου επειδή ακριβώς πάντα τολμούσε να κάνει αυτό που πίστευε σωστό, έκανε πολλά πράγματα που σήμερα απολαμβάνουμε (αλλά δεν ξέρουμε ότι είναι έργα του) αλλά τότε έτρωγε τρελλό βρίσιμο και μαύρο. Απ' τους πιο πρακτικούς πολιτικούς, έχει τις λύσεις σε πολλά θέματα με την πολυδιαφημιζόμενη κοινή λογική, απορώ πως βλέπεις να λείπει το πώς απ΄ τη "δράση". Και το πρέπει χρειάζεται και το πώς.
Τέλος, όπως λες αυτοί που μας λένε για παροχές παίρνουν τις ψήφους γι' αυτό και πάμε προς τα πίσω. Το κράτος που ζεις είναι πολύ μπροστά, μακάρι να εκσυγχρονιστούμε κι εμείς μια μέρα.
Post a Comment