Wednesday, 24 June 2009

Εκλογών συνέχεια...

Και η συζήτηση συνεχίζεται, κάποιοι φίλοι ήθελαν να πουν κι άλλα, κάποιοι δεν μπόρεσαν να πουν γιατί ξέχασαν το gmail τους, το password κλπ. Ας το συζητήσουμε λοιπόν.

Πως τα βλέπω εγώ:

Θέση 1. Είμαι εναντίον της αποχής διότι με την αποχή δεν αλλάζει τίποτα, ενώ αν πας κάτι μπορεί να γίνει. Σ' αυτές τις εκλογές νίκησε το Λαος (δεν ξέρω που τονίζεται, ειλικρινά), και αυτό, κατά τη γνώμη μου, έγινε λόγω της αποχής. Αν δεν ψηφίζεις, τα ποσοστά δεν πέφτουν, οπότε δεν μαυρίζεις κανέναν.

Θέση 2. Ψήφισα δράση γιατί είναι ένα κόμμα με το οποίο συμφωνούμε σε πολλά και, κυρίως, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους του, θέλουν να δουν αυτή τη χώρα περίπου όπως κι εγώ. Αν δεν είχε δημιουργηθεί η δράση το Μάρτιο και αν ψήφιζα (εδώ έπρεπε να κάνω αίτηση και λόγω της δράσης πήγα, αν ήμουν Ελλάδα θα ψήφιζα έτσι κι αλλιώς) θα ψήφιζα Οικολόγους Πράσινους.

Θέση 3. Το τελευταίο διάστημα έπεσε πολλή λάσπη σε δυο κόμματα, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Οικολόγοι Πράσινοι. Οι πρώτοι χάσαν πολύ απ' τα Δεκεμβριανά- τι να περιμένει κανείς, ο κόσμος είναι όπου φυσάει ο άνεμος, κάτι κατάλαβε τότε, άλλα τους είπε η ΤV, άλλα οι εφημερίδες, τους μπέρδεψαν, άλλοι είδαν λαϊκή εξέγερση, άλλοι είδαν μόνο γυαλιά και βιτρίνες, ένα το αποτέλεσμα, κανείς δεν θυμάται τίποτα πια- επειδή δεν καταδίκασαν τα γεγονότα. Με την άνοδο των Οικολόγων Πράσινων στις δημοσκοπήσεις κάποιοι θυμώσαν τόσο πολύ, ψάξαν και βρήκαν τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά τους, όλοι κατηγόρησαν τον Τρεμόπουλο και όλο το κόμμα (το οποίο δεν έχει αρχηγό και η σειρά στο ψηφοδέλτιο ψηφίζεται απ' τα μέλη) για μια δήλωση του, η οικολογία ξεχάστηκε κι όλοι μιλούσαν για έναν δρόμο κι ένα όνομα, σημαντικά μπορεί, αλλά η έμφαση σ' αυτό μόνο καταρράκωσε το κόμμα και την τελευταία βδομάδα οι ψηφοφόροι φαίνεται να αλλάξαν γνώμη.

Θέση 4 (και τελευταία). Που πάμε μ' αυτό το λαό, που επιμένει να ψηφίζει τα 2 μεγάλα κόμματα, που δεν διαβάζει, δεν ενημερώνεται, ξεχνάει, ζει μες τη διαφθορά χωρίς να καταλαβαίνει το κακό που κάνει γιατί δεν το θεωρεί πια κακό; Δεν υπάρχει ντροπή, λίγη τσίπα, έστω για το θεαθήναι;

Let´s talk politics...

6 comments:

mardelar said...

Ok, μας την είπες λιγάκι αλλά...Σ' αυτήν την χώρα, ένα μπορεί να είναι το συμπέρασμά, δεν ξεκολλάμε!!
1. Προς τι η απορία για το Λ.Α.Ο.Σ, δυστυχώς όλοι λίγο πολύ κρύβουμε ένα ποσοστό ρατσισμού μέσα μας. Και έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση ( συνεχόμενος βομβαρδισμός από τα media για την “ εισερχόμενη “ εγκληματικότητα ), ο πολίτης φοβάται και στρέφεται όλο και πιο δεξιά. Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν καλοί και κακοί “άνθρωποι” ,ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, αλλά και μέχρι να αποκτήσει αυτή η ριμάδα η χώρα μεταναστευτική πολιτική, ο κόσμος θα φοβάται… και ο Καρατζαφέρης θα ονειρεύεται ότι θα κυβερνήσει, αλλά και θα μπορεί να επηρεάζει τα πολιτικά δρώμενα
2. Για την ΔΡΑΣΗ θα αναφέρω μόνο ένα γεγονός που μου έκανα θετική εντύπωση. Έκανε μια προεκλογική της συγκέντρωση σε cafe και όχι αποκλείοντας και παραλύοντας το κέντρο της τάδε μεγάλης πόλης. Από την άλλη πάλι σ’ αυτό το κόμμα βγήκε μπροστά ο Μάνος ( δικό τους το φταίξιμο???), ο οποίος έχει πάρει σβάρνα όλα τα κόμματα, έχει ιδρύσει και δικό του, και ο λόγος του… κατ’ εμέ αδιάφορος. Θα μου πεις αυτά είναι υποκειμενικά..Ναι αλλά σίγουρα δεν είναι το πρόσωπου που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, έχει φθαρεί και διαφθαρεί μέσα στο πέρασμα τον πολιτικών του χρόνων. Δεν είναι αλλαγή!!
3. ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, άστα να πάνε! Για να είμαι ειλικρινής δεν πίστεψα ποτέ ότι οι οικολόγοι ήταν αυτό που έδειχναν τα gallop, είχα την ψήφο της αγανάκτησης και της αντίδρασης, όταν όμως φτάνει η ώρα της κάλπης όλα είναι διαφορετικά από την απάντηση σ’ ένα χαρτί ή ένα τηλέφωνο!! Και κάτι ακόμα.. ιδεολογία??
Ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε, και δεν θα συμφωνήσω για τα Δεκεμβριανά! Ο Τσίπρας φάνηκε ανεπαρκής, είναι ένας νέος άνθρωπος, όχι στιγματισμένος που δεν έπεισε, δεν όρθωσε ανάστημα, δε απέδειξε ηγετική- πολιτική φιγούρα! Άσε που όπως φαγώνονται τώρα κατάντησαν περίγελως!!!
Η αποχή δεν είναι αδιαφορία, τουλάχιστον όχι για όλους!!Είναι μήνυμα προς όλους αυτούς που δεν επαρκούν, που κλέβουν, που βολεύονται! Σαφώς και την ερμήνευσαν όπως ακριβώς τους βόλευε, και όντως είναι εξοργιστικό, όμως είναι εξίσου αναμενόμενο! Πάντα όλοι είναι νικητές , πάντα όλοι έχουν την λύση.. και άλλες τέτοιες μπαρούφες. Και στο κάτω κάτω της γραφής η ψήφος είναι δικαίωμα, όχι υποχρεωτική!! Υποχρέωση και ευθύνη, ναι αλλά με λόγο και αιτία!! Τα πράγματα αλλάζουν, βασανιστικά αργά, αλλά υπάρχει στον αέρα!

Ηγεμόνη said...

Πάμε κατά διαβόλου, εκεί πάμε.
Οι μεν γονείς μας ψηφίζουν με βάση το 70'-80' αδυνατώντας να συνδέσουν την επονείδιστη πραγματικότητα που οι ίδιοι κάθε μέρα ζουν με τη δική τους ευθύνη σε αυτήν. Δε μπορούν να το καταλάβουν. Αν δεν αλλάξουν αυτοί οπτική, αλλά και αν οι νεώτεροι δεν γίνουν πιο υπεύθυνοι (πηγαίνοντας να ψηφίσουν και όντας διεκδικητικοί και κριτικοί σε κάθε παράλογο που συμβαίνει), θα έχουμε πολλά να υποφέρουμε ακόμα.

pareisaktos said...

Η τέταρτη σου θέση ακυρώνει τις τρεις προηγούμενες. Πώς γίνεται να ζητάς να κινητοποιηθούμε, να ψηφίσουμε Δράση όταν εσύ ο ίδιος λες " καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ". Με λες απαισιόδοξο.Όμως αν παρατηρήσεις και εσύ στις τελευταίες σου αναρτήσεις γίνεσαι πιο απαισιόδοξος. Για μένα δεν είναι απαισιοδοξία. Είναι απλά ρεαλισμός. Ζητάς να αλλάξει ο κόσμος. Με ποιο δικαίωμα; Γιατί να αλλάξει; Ποιος είσαι εσύ που ζητάς τέτοιο πράγμα; Το ξαναλέω, στην Ελλάδα ζεις, όχι στην Ελβετία. Δεν σου αρέσει; Την "κάνεις".

Υ.Γ. Και μην σε αγχώνει οτι αυτά τα χάλια συμβαίνουν μονο στην εποχή μας. Ας μην λησμονούμε τα απίστευτα που έγιναν (ας ξεκινήσω) στον Πελοποννησιακό,το 1821, την μικρασιατική, τον εμφύλιο του 1943 κλπ κλπ. Αλλάξε κάτι από την ξεροκεφαλιά μας τόσους αιώνες;

Z. said...

Hi!

Mardelar,
μ' αρέσει που τελειώνεις το σχόλιο αισιόδοξα, συμφωνώ μ' αυτά που λες (εκτός τα του Μάνου, άλλη συζήτηση αυτή).

Ηγεμόνη,
τα'χουμε ξαναπεί, αυτοί οι άνθρωποι (οι γονείς μας) έχουν κολλήσει στα 2 κόμματα όπως οι οπαδοί με τις ομάδες ποδοσφαίρου.

Παρείσακτε,
μ' άρεσε αυτό που λες. Βλέπουμε τη ζωή εντελώς διαφορετικά. Εγώ αισιόδοξα, εσύ όχι. Φυσικά και πιστεύω σε κάτι καλύτερο, φυσικά και η Ελλάδα αλλάζει, πολύ αργά αλλά αλλάζει, αλίμονο αν είμασταν όπως τότε παλιά που αναφέρεις, ο Διαφωτισμός άλλαξε τον κόσμο, στην Ελλάδα άργησε να φτάσει.

Είχα γράψει για τον Κεμάλ αλλά ακριβώς παρακάτω έγραψα πως το αισιόδοξο είναι ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα' χει πιο κάτω και από κει θα βγει κάτι καλό.

Όσον αφορά στις ερωτήσεις σου περί του ποιος είμαι εγώ να θέλω ν' αλλάξει ο κόσμος κι αν έχω δικαίωμα να το ζητάω. Διαβάζοντας 2 Μεγάλους, που κάτι παραπάνω θα ξέρουν, έχω διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για τον κόσμο και τη θέση μου σ' αυτόν. Καζαντζάκης 'Ν΄αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω.' Καβάφης 'Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις'. Θα μου πεις βέβαια, αυτά μπορεί να' ναι μαλακίες αλλά θα σου πω μπορεί και να' ναι, μπορεί και όχι. Ούτε θα την "κάνω" απ' την Ελλάδα, ούτε θα βάλω τα δάχτυλα μες το μέλι αν δω το βάζο ανοιχτό επειδή το κάνουν οι άλλοι.

fanis said...

Καλώς τονα κι ας άργησε, θα'θελα να μου πείτε. Θ'ασχοληθώ μόνο με το original post, έχει πολύ σχολιάσιμο ψωμί και θέλω να πω:

Θέση 1: Δεν είμαι ούτε εναντίον ούτε υπέρ της αποχής, και δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον άλλον επειδή (πήγε ή) δεν πήγε να ψηφίσει. Μπορεί κάλλιστα να σου απαντήσει "δε θέλω να ψηφίσω κα-νέ-ναν τους, μικρό η μεγάλο, γιατί πρέπει να πάω;" Απ'την άλλη είναι γεγονός ότι αν δεν ψηφίσεις καθόλου τα ποσοστά αυτών που θες πιο πολύ να μαυρίσεις, αν αυτοί είναι κάποιοι μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί, δεν πέφτουν.

Θέση 3: Πολύ λάσπη λες έπεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους. Προσωπικά δεν είδα πουθενά καμιά λασπομαχία (εννοώ ότι υπερβάλλεις). Είναι λογικό δηλαδή, στην περίπτωση των Οικολόγων, όταν οι δημοσκοπήσεις σε βγάζουν τρίτο κόμμα, κάποιοι να σε αμφισβητήσουν. Και προσωπικά πιστεύω ότι η "φούσκα" του 8% των Οικολόγων επιδεχονταν αμφισβήτηση (εμένα, που είχα χαρεί το 2007 με το ποσοστό τους, δεν με έπεισαν καθόλου απο εκεί και πέρα). Οι ψηφοφόροι δεν άλλαξαν γνώμη από τη "λάσπη" που έπεσε, απλά στις δημοσκοπήσεις δήλωναν "Οικολόγους" (άφθαρτο κόμμα-η ψήφος δυσαρέσκειας που λέμε) αλλά στις εκλογές δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε να τους ψηφίσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ... Αλλη απογοήτευση. Δε φταίει η ΤV που πάτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπητέ φίλε. Ο Σύριζα απέτυχε να διαχειριστεί με τρόπο ουσιαστικό και πειστικό τόσο τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις το 2008, όσο και την κρίση των Δεκεμβριανών. Απέτυχε να διατυπώσει εναλλακτικό-σοβαρό λόγο. So simple.

Θέση 2: Δεν είμαι πια με τη Δράση. Ας μας πει ο Μάνος πρώτα τί συζητάνε στη Λέσχη Μπίντελμπεργκ με τους ισχυρούς του κόσμου για το μάλλον του πλανήτη και μετά το ξανασυζητάμε... Ι'm sorry.

Z. said...

Fani,

Σιγά μην μας πει τι συζητάνε, αφου πήραν όρκο (γραμμένο στα Σανσκριτικά), φορώντας μαύρα ράσα με κόκκινες κουκούλες και αφού ήπιαν απ' το Άγιο Δισκοπότηρο επιδόθηκαν σε άγρια όργια με τη Νικόλ Κίντμαν. Δεν επιτρέπεται να λένε τι κάνουνε και τι λένε εκεί γιατί τότε, σύμφωνα με το θρύλο, θα τους βρει ο Τζέικομπ του Λόστ και καταλαβαίνεις τι θα συμβεί.

Τώρα στα σοβαρά. Όταν υποστηρίζεις ένα κόμμα, δεν το υποστηρίζεις για τον αρχηγό αλλά για χίλια δυο πράγματα (άλλη μεγάλη συζήτηση), και ο Μάνος δεν είναι καν αρχηγός της Δράσης (ίσα ίσα που γίνεται συζήτηση να πάρουν νέα πρόσωπα τα ηνία). Απ' την άλλη ασφαλώς και δεν θα συμφωνείς σε όλα με κάποιον, πόσο μάλλον με ένα κόμμα. Για μένα, αν είναι μεγάλο το ποσοστό σ' αυτά που συμφωνούμε, εκεί θα πάω. Τέλεια δεν μπορούν να είναι όλα.

Όσον αφορά στη λάσπη των οικολόγων, εγώ είδα πολλή, κάνε μια βόλτα στο youtube και θα καταλάβεις τι εννοώ. Για το Συριζα μπόρει να' ναι κι όπως τα λες.