Thursday 21 February 2008

Μεταblogging

Τι είναι το blogging? Ένας νέος τρόπος επικοινωνίας, μια μόδα, ένας άμεσος τρόπος έκφρασης, ένα τραπέζι συζητήσεων, ένα παιχνίδι, ένα βήμα δημοσιότητας, ένα χάσιμο χρόνου, μια δυναμική με απεριόριστες (και άγνωστες ακόμα) δυνατότητες, μια παρέα, ένα αστείο, ένα παράθυρο στο ‘σπίτι’ των άλλων;

Ασφαλώς το blogging είναι όλα τα παραπάνω. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το τι πιστεύουν οι ίδιοι οι bloggers γι ‘αυτό. Μ’ άλλα λόγια γιατί έγιναν bloggers. Εδώ Ανθο-blog-ια μπορείτε να βρείτε τι γράφουν οι bloggers για τα blog τους. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποιος από σας να το δει από άλλη οπτική γωνία και να σκεφτεί να ανοίξει ένα.




<<Γιατί το "έλα μωρέ... δεν πειράζει.. ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος" πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει...>>

5 comments:

βικι εξαρτημένος said...

Αν και δεν έχω ακόμα καταλήξει, τείνω να πιστέψω ότι τίποτα στο διαδύκτιο δεν είναι ουσιαστικό και όλα είναι απλά μόδα. Email, chat, blogs, facebook, social networking, οτιδήποτε διαδυκτιακό μου φαίνεται εφήμερο, πρόχειρο, ψεύτικο. Τι μ'έπιασε κι έγινα έτσι αρνητικός σήμερα? Ποιός ξέρει...

Z. said...

βικι
Διάβασες τις γνώμες των bloggers και σου' ρθε η ιδέα ή το λες γενικά;
Νομίζω όλα στη ζωή είναι εφήμερα. Φυσικά το blogging είναι μόδα. Αλλά πρόχειρο και ψεύτικο δε νομίζω να το έλεγα. Έχω βρει πολλά αξιόλογα blogs με ανθρώπους που ενημερώνουν, που έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις και συνδιαλέγονται πολιτισμένα. Φυσικά έχω δει και βρισιές και προσωπικές διαμάχες αλλά κι αυτά μες στο πρόγραμμα είναι. Εγώ ας πούμε έχω το blog κλειδωμένο σαν το 'σπίτι' μου και τα άτομα που βάζω μέσα ξέρω ότι δεν θα bloggaroun με ψεύτικο και πρόχειρο τρόπο. Είναι η παρέα μου και αυτή τη στιγμή το blog είναι το παγκάκι της πλατείας που θα καθόμασταν και θα τα λέγαμε.

Τα παραπάνω τα έγραψα επειδή στο συγκεκριμένο post γράφω για τις γνώμες των άλλων blogger και δεν ανέφερα τη δική μου.

βικι εξαρτημένος said...

Εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν και τα πάντα εξαρτώνται απ'τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Που προβληματίζομαι όμως εγώ? Λες:
"Είναι η παρέα μου και αυτή τη στιγμή το blog είναι το παγκάκι της πλατείας που θα καθόμασταν και θα τα λέγαμε"
Είναι όντως έτσι? Το αισθάνεσαι έτσι? Εγώ πάντως όχι. Όλα είναι χρήσιμα για να κρατάς επαφή και να ενημερώνεσαι, δεν παύουν όμως να είναι υποκατάστατα. Σε καλύπτει αυτός ο ορισμός? Υποκατάστατο.

Z. said...

I am looking for whatever I can get.

Τι συγκρίνεις, την παρέα με την e-παρέα; Φυσικά και δεν είναι το ίδιο. Φυσικά και είναι υποκατάστατο, αλλά αφού είναι αδύνατο (αφού είμαι μακριά) να 'μαι με τους φίλους μου στην πλατεία για καφέ, μου αρκεί να τα λέμε (έστω και χωρίς να σχολιάζουν όλοι, η επικοινωνία συντελείται κι αυτό μετράει) σ' αυτή την e-πλατεία. Κερνάω καφεδάκι λοιπόν.
Στο κάτω κάτω αυτή ήταν η πρόθεση μου, αν δεν γίνει έτσι, δε χάθηκε ο κόσμος.

avarikos said...

Χαιρετώ σας,
με μια πρώτη σκέψη θα συμφωνούσα με τον προλαλλήσαντα ότι είναι μόδα και όχι ουσιαστικό και ότι η υπερβολή των blog είναι κατακριτέα...

Με μία πιο προσεκτική ματιά όμως και προσπαθώντας να διακρίνω τους λόγους που κάνουν κάποιον να γράφει ένα blog, νομίζω (χωρίς να έχω κάνει καμία έρευνα φυσικά), ότι λίγα blog ασχολούνται με @#|&?%!!! (με συγχωρείτε για τα "γαλλικά" μου). Δε νομίζω κάποιος να κάθεται να γράφει σελίδες για πράγματα χωρίς αξία (ίσως να έχουν μόνο για τον ίδιο, αλλά και μόνο μ'αυτό μαθαίνεις...). Επίσης θεωρώ ότι τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν κάποιους προβληματισμούς, ή κάποια πιστεύω. Εκεί θα ήθελα να σταθώ λίγο.

Θεωρώ ότι η άνθιση των blog οφείλεται σε μεγάλο βαθμό όχι στο ότι σε φέρνουν κοντά με τους φίλους σου (ούτε φυσικά μπορούν να τους υποκαταστήσουν), αλλά στο ότι μέσω των blog ο άνθρωπος βρίσκει έναν τρόπο να εκφράσει τον εαυτό του (σαν το ημερολόγιο αλλά είναι αλληλεπιδραστικό). Να αναφέρει τα προβλήματα που τον απασχολούν και να προσπαθήσει να ξαλαφρώσει από αυτά. Θα αναφέρω μία άποψη που διάβασα σε blog. Έλεγε λοιπόν, ότι πάντα στη ζωή του έγραφε (δεν ανεφερόταν σε blog συγκεκριμένα), και ότι όταν για μία περίοδο σταμάτησε κόντεψε να σαλτάρει!!! και ότι άμα δεν έγραφε θα έπιανε τα βουνα να ηρεμήσει...

Στην εποχή μας νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να δείξουμε την δυσαρέσκειά μας σε κάτι ή να ασκήσουμε την κριτική για ότι συμβαίνει γύρω μας. Για να αισθανόμαστε ότι "την λέμε" σε κάποιον. Είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύσουμε το θυμό μας. Τώρα αυτό εχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα... Είναι καλό να βλέπεις ότι δεν είσαι ο μόνος που βλέπει τα χάλια γύρω σου, η να μαθαίνεις τι συμβαίνει σε πιο μικρές κοινωνίες (με γεγονότα απ'ευθείας από τους ανθρώπους και όχι "επεξεργασμένα" από τα κανάλια). Αυτό όπως είδαμε σε κάποιες περιπτώσεις φέρνει αποτελέσματα (π.χ. στην διαμαρτυρία για τα δάση που κάηκαν πέρυσι το καλοκαίρι) και δημιουργεί κάποιες κινήσεις, ή ρεύματα. Ίσως αργότερα, να δούμε κάτι πιο οργανωμένο που αυτή η δυσαρέσκεια αλλάξει κάτι.

Από την άλλη υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέει ότι "ας τους να γράφουν. Καταναλώνουν όλες τους τις δυνάμεις σ'αυτό και δεν γίνεται τίποτα". Θέλω να πιστεύω ότι ολοι εμείς που ασχολούμαστε με τα blog, δεν θα πάρουμε έτσι το θέμα και όταν χρειαστεί θα παλέψουμε για κάτι.

Όπως γι'αυτό που μου ανέφερε ο florentino χθες ότι "an psakseis sta blog simera ginetai xamos me to http://press-gr.blogspot.com
epeidi kanoun poly satira..i kyvernisi thelei na parei metra kata twn bloggers"!!!!! ακούς εκεί!!!!!! Χύμα λογοκρισία δηλαδή!!!!!!!!!


Μετά από όλα αυτά νομίζω ότι τα blog δεν είναι μόδα. Και δεν θα μπορούσε να είναι μόδα διότι η μόδα είναι κάτι που προωθείται εσκεμμένα από κάποιους για κάποιο λόγο (συνήθως από το ίδιο το σύστημα προς ώφελός του, και μάλλον στην περίπτωσή μας δεν ισχύει).

Τρόπο έκφρασης της εποχής μας θα το έλεγα, καθώς μάλλον είναι πιο δύσκολο στην εποχή μας να συναντήσεις τον φίλο σου για καφέ, από το να "ανταλλάξεις" σκέψεις ηλεκτρονικά. Δυστυχώς...