Sunday 9 March 2008

Θάπα-Θάπα-Θάπα-Θαπατέρο..

Οι κάλπες έχουν ανοίξει, δεν έχω ανοίξει τηλεόραση, δεν έχω ιδέα τι γίνεται, σε λίγες ώρες θα βγουν τα αποτελέσματα, δεν ενδιαφέρομαι και πολύ. Ξέρω ότι ο Zapatero (=Παππουτσής) θα βγει. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γερό προβάδισμα, οι άνθρωποι το ψιθυρίζουν παντού, τα γκάλοπ μετά τα debate τον έδειχναν νικητή. Όλα αυτά βοηθούν, διαμορφώνουν απόψεις, οι αναποφάσιστοι επηρεάζονται.

Εγώ χαίρομαι. Γιατί ο Σοσιαλιστής νυν πρόεδρος πρέπει να’ ναι πιο κοντά στις ιδέες μου απ’ τον συντηρητικό Rajoy. Όπως διαβάζω και στο in.gr δύο κόσμοι συγκρούονται, αυτός της προόδου και της αλλαγής (που επιτάσσει η εποχή) και τον αντίθετο που εμμένει στο παρελθόν υπερασπίζοντας ηθικές αξίες που –πιστεύει- χάνονται με την πρόοδο. Γενικά το κόμμα PP του Rajoy αντιτίθεται στο πολύ προοδευτικό νόμο για το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και άλλα (δείτε τα στο link παραπάνω) και έχει φυσικά μαζί της την εκκλησία. Κατηγορεί ότι γέμισε την Ισπανία με μετανάστες (που ‘σαι ΛΑΟΣ;), άραγε αν σήμερα βγει ο Ραχόι εγώ από αύριο να ψάχνω εισιτήρια ή θα διώξουν πρώτα τους Κινέζους (οι οποίοι είναι πάρα πολλοί –και-εδώ); Κινδυνεύουμε.

Λοιπόν, επειδή από πολιτικά λίγα γνωρίζω και αυτά που έγραψα παραπάνω είναι ό,τι ακούω και διαβάζω εδώ κι εκεί.

Ωστόσο θα σας πω τι συμβαίνει στο σχολείο που κάνω μάθημα. Το σχολείο είναι ιδιωτικό, καθολικό και οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους εκεί έχουν αυτοκίνητα από BMW και πάνω (υπερβάλλω, αλλά έχουν πολλά λεφτά) και έχει πολύ καλούς καθηγητές (εγώ είμαι εξωτερικός από εταιρεία). Τον τελευταίο καιρό σε όποια τάξη κι αν μπω (από τα 6χρονα μέχρι τα 9χρονα) έχει αλλάξει το συχνό μάλωμα μεταξύ τους με συνθήματα υπέρ Real Madrid και Atletico Madrid (αυτό είχε πολύ πλάκα, στην ερώτηση ‘what’s your favourite football team?’ γινόταν πανικός).

Τώρα που λέτε, όλα τα παιδάκια έχουν γίνει ένα, μαζί έχουν ενωθεί (πάνε οι διαφορές για Raul και Forlan), τώρα μόνο συνθήματα εναντίον του Θαπατέρο (είναι μαλάκας, gay και πολλά άλλα….Ναι, οι Ισπανοί βρίζουν πάρα πολύ, ακόμα και τα παιδάκια, ακόμα και σε καθολικό σχολείο, το μ...ί (=αιδοίο) το λένε για καλημέρα και δεν υπάρχει καμία χυδαιότητα σ’ αυτό) και όλα λένε ‘εμένα οι γονείς μου θα ψηφίσουν Rajoy’. Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Τα παιδάκια μεταφέρουν στο σχολείο ό,τι γίνεται και λέγεται στο σπίτι τους. Είναι γνωστό ότι η εκκλησία (και μαζί της οι πλούσιοι δεξιοί) θα καταψηφίσει τον Θαπατέρο.

Δεν καταλαβαίνω όμως πως πάντα οι πλούσιοι είναι συντηρητικοί, πιστοί χριστιανοί και αναπτύσσουν τις ίδιες φοβίες. Απέναντι στο διαφορετικό κυρίως (άθεοι, ομοφυλόφιλοι, μετανάστες κλπ.).

Θα μου πείτε γενικεύω. Μπορεί.
Για τα παραπάνω όμως χαίρομαι που θα ξαναβγεί ο Θαπατέρο.





<<Γιατί το "έλα μωρέ... δεν πειράζει.. ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος" πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει...>>

11 comments:

Anonymous said...

Συμφωνώ με πόλλα που είπες στο post ειδικά με το ότι οι Ισπανοί βρίζουν πολύ. Εχω παρατηρήσει ότι στην Ισπανική τηλεόραση δεν υπάρχουν κανονισμοί που να απαγορεύουν την χρήση αυτων των λέξεων taboo πριν μια καθιερωμένη ώρα του απογεύματος, όπως γίνεται στην Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό, πιστεύω επιρεάζει τα μικρά και δίνει την εντυπωση οτι το να βρίζεις είναι κάτι κανονικό, διότι βλέπουν τους ενηλίκους να το κάνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.. γιατί αυτο δεν γίνεται μόνο στην τηλεόραση αλλά και στο ράδιο που συχνά ακούω λέξεις σαν coño, joder (και οι δύο σημαίνουν κάτι σαν 'γαμώτο' ή όπα') που δεν παύουν να είναι 'βρισιές)..

avarikos said...

Αγαπητέ florentino, νομίζω ότι ο λόγος που οι πλούσιοι είναι πάντα συντηρητικοί και "πιστοί" χριστιανοί και εναντιώνονται οτιδήποτε ριζοσπαστικό και νέο, είναι επειδή φοβούνται μήπως βοηθώντας κάποια αλλαγή (ή απλά μη αντιδρώντας προς αυτήν), αλλάξει το υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σκηνικό και χάσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν. Την λέξη πιστοί την έβαλα σε εισαγωγικά γιατί νομίζω ότι θέλουν να φαίνονται πιστοί για να διαθέτουν ένα ακόμα "κοινωνικό προσόν".

Z. said...

Ιάσονα
προτείνω το θέμα με τις βρισιές να το εξαντλήσουμε σε άλλο post γιατί ξέρω ότι αν μιλήσω τώρα για αυτό που λες για την Αγγλία ξέρω ότι θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί. Ας μιλήσουμε για πολιτικά.

avarikos
τα ξέρω όλα αυτά που λες αλλά είπα να μην τα γράψω. Παρ' όλα αυτά η εξήγηση δεν με πείθει, εννοώ σαν κανόνα. Φυσικά και είναι πραγματικοί πιστοί, όχι όλοι φυσικά, αλλά εδώ στην Ισπανία το πιστεύω αυτό. Και δε νομίζω πλούσιος σημαίνει αλαζόνας που κοιτάει μόνο το όφελος του και δεν μπορεί νά'χει κοινωνικές ανησυχίες. Τόσο ανήθικοι, όχι.

avarikos said...

Χαιρετώ ξανά το όμορφο blog του φίλτατου florentino, κάνοντας 2 σχολιάκια.

1ον) Φαντάζομαι florentino είσαι ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία!!! Ο Θαπατέρο ξανά στην κυβέρνηση!!!

2ον) Θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσω την συζήτηση περί των θρυσκευτικών πεποιθήσεων των πλούσιων συντηρητικών της Ισπανίας διότι έχω κάποιες απορίες αλλά και λίγο ακόμα αντίλογο (γιατί έχει πάντα ενδιαφέρον να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου!!!). Θα ήθελα όμως να συνεχιστεί από κοντά καθώς θεωρώ ότι είναι πιο δόκιμος τρόπος για μία τέτοια συζήτηση. Ελπίζω να σε συναντήσω στην Ελλάδα στις διακοπές του καθολικού Πάσχα.

pareisaktos said...
This comment has been removed by the author.
pareisaktos said...

Φίλε florentino θα ήθελα να επεκταθώ (πολύ πολύ περιληπτικά για ευνόητους λόγους) σε αυτό το πολιτικό θέμα που θίγεις. Όσα αναφέρω είναι προσωπική μου άποψη και όπως τα βλέπω εγώ, από αυτά τα λίγα που έμαθα.
Από τη στιγμή που ο Σοσιαλισμός θεμελιώθηκε από τις θεωρίες του Μάρξ - Εγκελς( μέσω Χέγκελ) , τότε δεν μπορεί ο πιστός ή ο πλούσιος ή ο καπιταλιστής ή ο ξενοφοβικός να είναι σοσιαλιστής. Με την εξάπλωση του κομμουνισμού (δεκαετία '20), και μέχρι και τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου (ας πούμε μέχρι Γκορμπατσιόφ) τα όρια ήταν διακρίτα,ξεκάθαρα. Ξεχώριζαν τα 2 "στρατόπεδα". Και ,χονδρικά,οι πλούσιοι με την Εκκλησία δεν είχαν κανένα ιδιαίτερο λόγο να επιλέξουν το "στρατόπεδο" των κομμουνιστών. :-) Τώρα με τη κατάρρευση του Υπαρκτού, ο Σοσιαλισμός διέρχεται από κρίση, αναζητείται ταυτότητα, θεωρητικό υπόβαθρο. Βέβαια υπήρχαν και οι εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας από την Αριστερά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ εδώ. Στις μέρες μας τα σοσιαλιστικά κόμματα, λίγο Μαρξ, πολύ καπιταλισμό, είναι σε ψάξιμο και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι πέρασαν μόλις μερικά χρόνια από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ο λεγόμενος "Τρίτος Δρόμος" του Μπλερ είναι πιθανόν η εναλλακτική Αριστερά. Συμπερασματικά, η Εκκλησία, οι πλούσιοι...και πολλοί άλλοι όταν λένε οτι είναι εναντίον του Θαπατέρο επειδή είναι Σοσιαλιστής , είτε έχουν συμφέροντα ,όχι πολιτικά, με τη Δεξιά ή απλά είναι...αφελείς.

Z. said...

avarikos
Όντως πολύ ικανοποιημένος.


afatos
Με προβλημάτισες.
Ωραία, να δεχτώ ότι από παλιά οι πλούσιοι και η εκκλησία για να μη χάσουν χρήματα και επιρροή αντίστοιχα (και αντίστροφα) να ήταν εναντίον των κατώτερων τάξεων, προλεταριάτο κλπ. Λογικό.

Αλλά σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει, το να χεις χρήματα σήμερα δεν σημαίνει ότι τα 'χεις κληρονομήσει και φοβάσαι μην τα χάσεις ή ότι είσαι ο Ωνάσης. Αλλά μπορεί και να' χεις δουλέψει σκληρά για να τα βγάλεις (αυτοδημιούργητοι άνθρωποι απ' το μηδέν). Όλοι αυτοί οι γονείς των παιδιών στο σχολείο δεν ανήκουν απαραίτητα στην first class της Μαδρίτης αλλά ίσως σε μια μεσαία τάξη με πιο πολλά χρήματα απ' την αμέσως κατώτερη.

Αλλά δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω πως τους καλλιεργούνται οι φοβίες και τα συμπλέγματα (ρατσισμοί κλπ), αυτό δεν έχει να κάνει με τα χρήματα φαντάζομαι. Εδώ νομίζω κρύβονται τα αίτια και δε νομίζω το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του Rajoy να 'χουν συμφέροντα απ' τη δεξιά, αφελείς μπορεί να' ναι, η επίκληση στο συναίσθημα άλλωστε τον αφελή και τον απαίδευτο θα ψαρέψει πρώτα.

mardelar said...

Μπορεί όντως μια εξήγηση να είναι όλα αυτά περι συμφερόντων,δεξιάς,αριστεράς και εκκλησίας.Όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψην και το ''φαίνεσθαι΄΄!Είτε απο πλούσιες οικογένειες,είτε νεόπλουτοι,δυστυχώς το χρήμα φέρνει και ένα αεράκι στα μυαλά.Οι κοινωνικοί καταξίωση προφανώς έχει συνδεθεί με το καλό θρησκευτικό προφίλ,την απαξίωση του καθέτι ''μη φυσιολογικού'' και άλλα τέτοια χαριτωμένα κλισέ!!Τελίκα μπορεί να έχουμε μπερδέψει το αξιόλογο με το κολλημένο,το πίσω με το μπροστά!!!Αλλά μην πάμε μακρυα γιατί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απεκτησέ ρεύμα το ΛΑΟΣ;Ισως ο φόβος να κάνει τον άνθρωπο να γυρνάει πίσω σε μια εποχή περασμένη,ίσως να μην ξέρει πως να αντιδράση και να ταμπουρώνεται πίσω απο αντιλήψεις,για μένα,ρατσιστικές,ίσως..πολλά αλλά πράγματα,η ουσία είναι να υπάρχει ισσοροπία και να μην πάνε μόνο πίσω,αλλά καποιοί άλλοι μπροστά!

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said...

Καλημέρα, σε βρήκα κι εγώ τυχαία, αφού έβαλες λινκ προς το μπλογκ μου και σε ευχαριστώ.

Είναι πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνεις για τη ζωή σε άλλες χώρες "εκ των έσω" από ένα συμπατριώτη σου.

Πόσο μάλλον για μένα που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ την Ισπανία!

Z. said...

Καλώς ήρθες Σοφία.
Θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια για το blog σου, είναι πολύ παραπάνω από απλή ενημέρωση για την κώφωση..


Λοιπόν, να την επισκεφτείς την Ισπανία, είναι πανέμορφη και το κυριότερο, οι άνθρωποι μοιάζουν πολύ με τους Έλληνες στον τρόπο που ζουν.

Anonymous said...

geia florentino