Tuesday 6 May 2008

Ναργκίς, η ασσύμετρη απειλή


Οι πρωταγωνιστές του στρατιωτικού καθεστώτος

Aπό το in.gr σήμερα

Μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις;
Εύθραυστος ο μύθος της πανίσχυρης χούντας μετά τον φονικό κυκλώνα, λένε αναλυτές

Γιανγκόν
Εδώ και δεκαετίες, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ υπερασπίζεται τον τρόπο που κυβερνά τη χώρα επισημαίνοντας πως διατηρεί την ενότητά της και την οδηγεί στο δρόμο της ευημερίας. Όμως ο κυκλώνας Ναργκίς που προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα, έδειξε το πόσο εύθραυστος είναι αυτός ο μύθος, αλλά και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καταστροφής για τους στρατηγούς, επισημαίνουν αναλυτές.

Πολλοί από τους επιζώντες έσπευσαν να κατακρίνουν την αργοπορία του στρατού να αντιδράσει, λέγοντας ότι ο στρατός είχε δείξει μεγαλύτερη προθυμία τον περασμένο Σεπτέμβριο να κατέβει στους δρόμους της Γιανγκόν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις των βουδιστών μοναχών.

«Το καθεστώς έχασε τη χρυσή ευκαιρία να στείλει στρατιώτες μόλις πέρασε ο κυκλώνας και να κερδίσει τους ανθρώπους. Όμως δεν το έκανε. Που είναι οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί; Ήταν πολύ γρήγοροι και επιθετικοί στις διαδηλώσεις την περασμένη χρονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.
Αν και το στρατιωτικό καθεστώς φαίνεται ξεπέρασε την «ξενοφοβία» του και ανακοίνωσε πως θα δεχτεί βοήθεια από το εξωτερικό, οι περισσότεροι από τους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της Γιανγκόν δεν πιστεύουν ότι τελικά θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνοι τους, αλλά φοβάμαι ότι τελικά δεν θα δεχτούν βοήθεια από την διεθνή κοινότητα» ένας από τους κατοίκους της Γιανγκόν.
Αλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν ότι οι στρατιώτες ελάχιστα έκαναν για να μετακινήσουν δέντρα και χαλάσματα από τους δρόμους, αφήνοντας τους κατοίκους και τους βουδιστές μοναχούς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Από την άλλη, η κρατική τηλεόραση προβάλλει την άμεση αντίδραση των στρατιωτικών δείχνοντας τους αρχιστράτηγους να μοιράζουν βοήθεια σε βουδιστικούς ναούς ή να επιβιβάζονται σε ελικόπτερα και τους στρατιώτες με τσεκούρια και πριόνια να προσπαθούν να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα από πλημμυρισμένες περιοχές.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μιανμάρ είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν τις εικόνες αυτές ως την απόλυτη προπαγάνδα και να μην πεισθούν» υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Αουνγκ Ναΐνγκ Όο, ο οποίος ζει στην Ταϊλάνδη από το 1988.
Ο πολιτικός αναλυτής θεωρεί ότι το στρατιωτικό καθεστώς προσπαθεί να δείξει στους πολίτες της ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις καταστροφές. «Αυτό είναι το μήνυμα που πάντα στέλνουν προς τα έξω: δεν χρειαζόμαστε βοήθεια» δηλώνει.
«Όμως ο μύθος που πρόβαλαν ότι είναι καλά προετοιμασμένοι διαλύθηκε και αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις» κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

και

Αναβολή δημοψηφίσματος

Το στρατιωτικό καθεστώς στην Μιανμάρ θα αναβάλλει για τις 24 Μαΐου το δημοψήφισμα σε περιοχές της Γιανγκόν και στο Δέλτα της Ιραουάντι, των περιοχών δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο, το προγραμματισμένο για τις 10 Μαΐου δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Από Τα Νέα στις 30/07/07

Ανεπάρκεια


ΑΚΡΙΒΗ στα... πίτουρα αποδεικνύεται η κυβέρνηση στην υπόθεση των πυρκαγιών. Δεν θέλησε ή δεν προνόησε έγκαιρα να διαθέσει εκατό εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να οργανώσει και εξοπλίσει τις υπηρεσίες πυρόσβεσης.
Τώρα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν βαρύ λογαριασμό, που ενδέχεται να ξεπεράσει και τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ- τόσο εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν, εφέτος και τα επόμενα χρόνια, οι ζημιές από τις πυρκαγιές που ήδη έχουν καταστρέψει περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα.
ΚΑΙ όμως, οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει αυτό το τεράστιο ποσό και το πολλαπλάσιο κοινωνικό κόστος, αν είχαν γίνει έγκαιρα οι κινήσεις που απαιτούνταν, ώστε να μην παρουσιάζει η χώρα εικόνα τριτοκοσμική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«ΟΙ εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», επαναλαμβάνει κάθε τόσο ο Πρωθυπουργός. Για όλα τα υπόλοιπα, το ρολόι έχει σταματήσει.
Πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι δεν προσελήφθησαν στην ώρα τους- δηλαδή πριν από τις φωτιές. Για αεροπλάνα και ελικόπτερα αρχίσαμε τα παρακάλια στον Πούτιν, μόνον όταν κάηκε η Αιγιάλεια. Οι καθαρισμοί των δασών θα γίνουν από Σεπτέμβριο.
ΤΑ πυροσβεστικά οχήματα που λείπουν θα αγοραστούν κι αυτά «στην ώρα τους»- αν όλα πάνε καλά, θα αντιμετωπίσουν τις φωτιές του... 2008.
Ίσως μάλιστα τότε να έχει καταστρωθεί ένα σχέδιο συντονισμού των αρμοδίων- για να μην τσακώνονται πάνω στις στάχτες!
ΤΟ χειρότερο: ο Πρωθυπουργός τον Μάρτιο και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης τον Μάιο παραπληροφορούσαν, λέγοντας ότι η χώρα είναι πανέτοιμη, και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεν ήξεραν φαίνεται πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα ίδια φαίνεται ότι θα συμβούν και με τη λειψυδρία: τα αποθέματα νερού βρίσκονται στο κατώτερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Αλλά για την κυβέρνηση, πέρα βρέχει...


Υγ: Ελπίζω και εύχομαι να σταματήσει εκεί ο αροθμός των θυμάτων και όλα αυτά τα εκατομμύρια δολάρια της βοήθειας να πάνε εκεί όπου τα έχουν ανάγκη.

No comments: